Bloeien in zwangerschap

Als je je ongeboren kindje de beste start mogelijk wilt geven, dan begint dat natuurlijk met zo fit mogelijk je zwangerschap doorlopen!

Pregnancy.jpgOf je nu in verwachting bent van je eerste, tweede of achtste kindje, elke zwangerschap is spannend en elke zwangerschap is anders. Je wilt het beste voor je kindje (of kindjes als je een meerling verwacht!) en je wilt hem of haar natuurlijk de beste start mogelijk geven. Je let daarom misschien niet alleen op je voeding maar bent waarschijnlijk extra voorzichtig bij het nemen van pijnstillers of andere medicijnen. Toch brengt zwangerschap vaak ook wat ongemakken die gelukkig heel goed te behandelen zijn met homeopathische medicijnen die veilig zijn voor moeder en kind.

Homeopathische middelen hebben geen bijwerkingen, zijn natuurlijk en veilig voor je kindje en jezelf. Je kunt ze dus ook zonder gevaar gebruiken bij de bevalling of wanneer je borstvoeding geeft.

Eerste trimester

Sommige vrouwen doorlopen hun eerste trimester zonder klachten, anderen zijn juist hondsziek. Als je echt pech hebt dan ben je goed misselijk, heb je zere borsten, ben je doorlopend moe en dat terwijl er nog geen millimeter zichtbaar is van dat schattige buikje! Je kunt vaak vooral die eerste maanden wel wat zorg en begrip gebruiken maar ja waarschijnlijk wil je nog niet iedereen zo vroeg in de zwangerschap al op de hoogte brengen van je uitrekendatum. Dus dan maar in stilte lijden…?

Nee hoor! Gelukkig zijn er heel wat homeopathische middelen die je kunnen helpen bij die typische eerste maanden klachten.Als je nog geen supplementen gebruikt dan is je eerste trimester een goed moment om te beginnen met een goede kwaliteit multi-vitamine, essentiële vetzuren (zoals omega 3) en een probiotica. Denk eventueel ook na over aanvulling van vitamine D. Veel aanstaande moeders denken voor de groei van hun kindje wel aan calcium maar wist je dat je lichaam niet veel kan met calcium als er niet genoeg vitamine D aanwezig is?

Vitamine D experts zoals Michael Hollick raden voor zwangere vrouwen 1400-2000 IE (internationale eenheden) per dag aan, terwijl de meeste multi’s slechts 400 IE bevatten. Kijk dus of je kans ziet om dit aan te vullen, vooral als het geen zomer is of jezelf insmeert met sunblock en veel in de schaduw zit.

Het is ook zinnig om nu te beginnen met het celzouten zwangerschapsprogramma wat inspeelt op de verschillende ontwikkelingsfasen van je kindje. Je kunt dit programma hier binnenkort gratis downloaden en tot die tijd kun je het via het contactformulier  opvragen om het per e-mail toegestuurd te krijgen. De celzout-combinaties kun je bestellen bij homeopathische apotheken maar je kunt de individuele celzouten ook vinden bij een reformhuis.

Tweede en derde trimester

In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich een stuk lekkerder dan in het begin. Progesteron is nu vollop aanwezig en van dit hormoon voel je je vaak heel kalm en ontspannen. Bovendien begint je buikje zichtbaar te worden en wordt je steeds vaker gefeliciteerd. Toch is het ook wennen dat nieuwe lichaam en vermoeidheid speelt je vaak parten vooral wanneer je werkt of al grotere kinderen hebt. Door het hogere progesteron gehalte wordt helaas ook je spijsvertering vertraagd waardoor je last kan hebben van maagzuur. Homeopatische middelen kunnen je ook daarin ondersteunen en ook andere klachten behandelen die soms kunnen opspelen zoals harde buiken en bandenpijn, nervositeit over je zwangerschap of de bevalling, darmklachten, slapeloosheid, of wanneer je veel vocht vasthoudt. Ga vooral door met je supplementen en besteed in het derde trimester extra aandacht aan een probiotica. Onderzoek heeft uitgewezen dat risico op allergieën, asthma en eczeem enorm afneemt wanneer moeder een probiotica gebruikt met de bacterie LAB4B tijdens het laatste trimester van de zwangerschap en het kindje het krijgt na de geboorte (Swansea study). Dit is vooral belangrijk wanneer je een (geplande) keizersnede hebt omdat je kindje dan belangrijke bacteriën niet oppikt die het wel meekrijgt bij een vaginale geboorte.

Bevalling en ontzwangeren

Homeopathische middelen zijn fantastisch tijdens het bevallen. Zij kunnen helpen bij vermoeidheid en angst (vooral bij een eerste bevalling!), pijnbestrijding, en ze moedigen een goede ontsluiting en sterke weeën aan. Ook kunnen middelen helpen bij de nageboorte zodat de placenta tijdig en volledig loslaat. Voor de geboortepartner is het vaak fijn als zij een homeopathische geboortekit hebben (zoals bijvoorbeeld de chilbirth kit van Helios) en zich van tevoren hebben kunnen verdiepen in het kiezen van geschikte middelen. Mijn ervaring is dat zij het geweldig vinden dat zij iets meer voor de aanstaande moeder kunnen betekenen dan alleen in het ondersteunen en aanmoedigen. Het is wel aan te raden om de kit tijdig voor de uitrekendatum te bekijken of met een homeopaat door te nemen.

Na de bevalling zijn homeopathische middelen ook fantastisch om sneller te genezen en om borstvoeding goed op gang te brengen. Als je niet in staat bent om een geboortekit aan te schaffen dan is alleen Arnica al heel erg de moeite waard voor genezing van fysiek en (eventueel) emotioneel trauma van je baby’tje en jezelf. Na de kraamtijd kun je het middel bij elke stoot en valpartij van je kleintje gebruiken als ze beginnen te kruipen en lopen!

Homeopatische zwangerschapsbegeleiding

Een homeopathische behandeling richt ik bij bij zwangere vrouwen over het algemeen op het verlichten van zwangerschapsongemakken, ondersteuning van de ontwikkeling van het kindje en het voorbereiden van de aanstaande moeder en haar lichaam op de bevalling. Consulten worden meestal maandelijks gepland en tussen afspraken kan ik altijd geraadpleegd worden voor advies of aanpassing van het recept. In het laatste trimester geef ik haar en de geboortepartner ook een kleine training om een geboortekit zelf te kunnen toepassen. Natuurlijk ben ik voor hen tijdens de bevalling en de kraamtijd ook telefonisch bereikbaar voor advies wanneer het lastig is om het juiste middel voor een bepaalde situatie te kiezen.

Vul het contactformulier in voor een gratis en vrijblijvend 15 minuten gesprek op Skype of om een eerste afspraak te maken.