Je menstruatie hoort fijn te zijn. Een tijd van opruimen en herbalanceren. Niet een tijd van afschuwelijke pijn en overtuigd zijn dat je omgeving je een soort monster vindt.
Veel vrouwen vinden hun menstruatie maar lastig en akelig. Niet zo gek wanneer deze bij de meeste vrouwen gepaard gaat met uiteenlopende fysieke en emotionele klachten. De reclame industrie springt daar maar al te graag op in want hoe erger je menstruatie hoe meer chocola je nodig hebt, of naar bloemetjes geurend maandverband en speciale vrouwen pijnstillers. Maar wat zou je er van vinden als ik zei dat je menstruatie niet ellendig hoort te zijn? Sterker nog, dat een gezonde menstruatie juist iets fijns moet zijn! Een tijd van opruimen en herbalanceren. Niet een tijd van afschuwelijke pijn en overtuigd zijn dat je omgeving je een soort monster vindt.
Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Wanneer deze regelmatig korter is dan 27 dagen of langer dan 29, dan is dat niet per se een probleem. Als een vrouw daarbij echter ook fysieke of emotionele klachten bij heeft dan denk ik al gauw aan een hormoon disbalans. Dat geldt ook wanneer menstruaties korter zijn dan 3 dagen of langer dan 5, of wanneer zij heel hevig of juist heel licht zijn. Geloof me, als je meestal last hebt van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, pukkeltjes, vreetbuien, kramp, irritaties en huilpartijen, dan is dat echt niet omdat dit er “gewoon bijhoort”! Het betekent dat er iets aan de hand is en dat daar wat aan gedaan moet worden.
Sommige vrouwen en meisjes zijn enorm geholpen door de pil waardoor zij (tijdelijk) van hun ernstige klachten af zijn. De pil bevat synthetische hormonen waardoor je hormoonhuishouding verandert en je niet meer ovuleert. De pil pakt niet de oorzaak van de onbalans aan dus wanneer je ermee wilt stoppen komen klachten meestal terug. Helaas heeft de pil ook zo haar bijwerkingen en wanneer je er mee stopt omdat je in verwachting wilt raken, duurt het zeker een jaar voordat je hormoonhuishouding weer normaal is. Bovendien maak ik in mijn praktijk veel mee dat vrouwen die vervolgens in de overgang komen daar dan juist meer dan gemiddeld last van hebben (Bloeien in de Overgang).
Vind je natuurlijke hormoonbalans terug
Gelukkig is het wel degelijk mogelijk om je eigen hormoonbalans te hervinden op een natuurlijke wijze. Met homeopathische middelen is die balans vaak binnen enkele cycli gemakkelijk te herstellen (zie ook Bloeien in Vruchtbaarheid) en hoewel het afhangt van wat je klachten precies zijn, kun je er zelf ook al veel aan doen.Wil je de eerst volgende menstruatie hoofdpijn en buikpijn al verminderen? Dan kan het veel uitmaken om direct en radicaal te stoppen met melkproducten en je suiker inname te verminderen. Suiker en melk zijn beiden zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Stoppen met caffeine is vooral belangrijk als je last hebt van migraines. Verder zijn er supplementen die kunnen helpen waaronder magnesium en essentiële vetzuren. Je moet ze dan wel je hele cyclus door gebruiken en niet alleen als je vloeit.
Zodat je zelf vast een en ander kunt gaan aanpakken, ben ik bezig met het schrijven van een vijf stappenplan voor menstruatieklachten. Als je dit plan gratis wilt ontvangen, geef dan je e-mail adres op zodat je het als een van de eersten in je e-mail inbox zult ontvangen to gauw het beschikbaar is.
Chronische schimmelinfectie?
Soms lukt het met leefstijlaanpassingen niet voldoende om klachten te verminderen. Dat kan verschillende oorzaken hebben waaronder een veranderde hormoonhuishouding na een zwangerschap, langdurig synthetisch hormoon gebruik (bijvoorbeeld het spiraal, de anticonceptiepil, prednison of andere corticosteroïden in sommige eczeem cremes en asthma inhalators), of een chronische schimmelinfectie. Vrijwel elke vrouw heeft minstens één keer in hun leven een vaginale schimmelinfectie. Zo’n infectie is te herkennen aan meer afscheiding dan anders, een andere kleur afscheiding (korrelig wit of gelig/groen soms), een sterke geur, jeuk, roodheid of branderigheid. Hoewel het een infectie genoemd wordt, is het goed om te weten dat het niet gaat om en infectie maar een onbalans! De schimmel – candida albicans – leeft altijd in ons lichaam, o.a. in de mond, de darmen en de vagina. Dat is helemaal geen probleem totdat er te veel van is want dan krijg je klachten. Een overgroei aan candida in de vagina gaat eigenlijk altijd hand in hand met overgroei in de darmen waardoor je ook last kunt hebben van een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie en winderigheid. Wanneer je begrijpt dat het om een onbalans gaat, snap je dat het niet gek is dat deze klachten op kunnen komen na vrijen, in stressvolle periodes, of als je je fanatiek op een zak M&M’s hebt gestort of een avondje wat flessen prosecco met vrienden soldaat hebt gemaakt.
Candida is gek op suiker dus wil je van die jeuk en afscheiding af dan is het verstandig om zoetigheid, alcohol en koolhydraten goed te minderen. Vervelend weetje: als je een overgroei van candida hebt dan is de kans groot dat je juist erg veel zin hebt in suiker. Geef dus niet op als je probeert te minderen, jij bent niet verslaafd, candida manipuleert je om het koekjes pad in de supermarkt in te lopen! De truc is om door de dag heen je suikerbalans gelijkmatig te houden door regelmatige maaltijden (ja OOK ontbijt!), gebruik van volkoren producten, en door proteïne te eten bij elke maaltijd en snack (vleeswaren, vis, kaas, ei, noten). Sommige supplementen zoals chromium kunnen helpen om te voorkomen dat je suikerbalans piekt en crasht en suikerbehoefte te verminderen. De schimmel zelf kun je terug dringen met pre- en probiotica. Hierover schrijf ik meer in het “vijf stappenplan bij menstruatieklachten” (geef je op om het gratis per mail te ontvangen zo gauw het beschikbaar is).
Wanneer je desondanks hardnekkige chronische of terugkerende schimmelinfecties hebt, dan kan homeopathie uitkomst bieden.
De vele voordelen van je cyclus bijhouden
Misschien denk je dat je cyclus bijhouden in je agenda of in een app alleen maar iets is voor mensen die Pinterest-gek zijn, eindeloze to-do-lists hebben, uren doorbrengen in hun Filofax en calorieën tellen. Niets is minder waar. In mijn praktijk moedig ik alle menstruerende vrouwen er toe aan niet alleen omdat het mij meer inzicht geeft in hun hormonale gezondheid maar ook omdat zij erdoor ontzettend veel over hun eigen lichaam en gezondheid leren. Dat registreren kan zo uitgebreid als nodig is of als je zelf wilt. Je houdt sowieso niet alleen bij wanneer je menstrueert maar ook hoe hevig je vloeit. Ook houd je afscheiding bij omdat tijdens je cyclus het baarmoederslijmvlies van kwaliteit verandert. De stand van de baarmoedermond, wat dacht je daarvan? Ja, die verandert ook onder invloed van hormonen en zegt dus iets over hoe vruchtbaar je op een bepaald moment bent! Daarnaast zijn allerlei andere symptomen relevant zoals ovulatiepijn, de voor jouzelf specifieke menstruatie klachten, gevoelige of gezwollen borsten, je energiepijl, algemeen welbevinden en ga zo maar door. Er zijn veel voordelen aan het bijhouden van je cyclus maar ik zal er hier drie noemen waarvan in ieder geval eentje elke vrouw aangaat.
Je cyclus bijhouden: zwanger worden of juist niet
Wanneer je je cyclus een tijdje bijhoudt kun je – bij een regelmatige cyclus – op den duur voorspellen wanneer je zult ovuleren. Dat is handig wanneer je in verwachting wilt raken want je wilt goed gebruik kunnen maken van die vruchtbare dagen! Wanneer je juist niet in verwachting wilt raken is weten wanneer je vruchtbaar bent natuurlijk even belangrijk! Veel echtparen gebruiken het identificeren van vruchtbare dagen als een zeer betrouwbare anticonceptiemethode maar om het even betrouwbaar te laten zijn als gebruik van de pil is het belangrijk om dit onder begeleiding te starten.
Als je je cyclus wilt registreren voor deze doeleinden dan raad ik altijd aan om zo uitgebreid mogelijk je cyclus bij te houden inclusief het elke ochtend meten van je temperatuur en het doen van ovulatietesten in je verwachtte vruchtbare periode.
Je cyclus bijhouden: bij menstruatie klachten
Wanneer je menstruatieklachten hebt is het bijhouden van je cyclus ook relevant want de lengte van je cyclus, de kwaliteit van bloed wat je vloeit, de lengte van je menstruatie, het baarmoederhalsslijm en andere symptomen zeggen iets over je hormoonbalans. Als je te laat of te vroeg ovuleert, of te lang, hevig of juist te weinig menstrueert, dan zijn dit allemaal indicaties voor welke hormonen te veel of weinig door je geproduceerd worden. Wanneer je beter begrijpt waar de onbalans zit, is het ook makkelijker om deze te behandelen.
Je cyclus bijhouden: efficiënt met je energie omgaan
Je cyclus bijhouden heeft nog een hele fijne bijkomstigheid. Het eerste deel van je cyclus (menstruatie tot aan ovulatie) is het hormoon oestrogeen dominant. Die zorgt voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies en voor het ontwikkelen van een eitje in de eierstok. Door dat hormoon heb je over het algemeen meer zin om projecten te starten en afspraken te maken. Maar wat gebeurt meestal? Je plant dingen in voor over een week of twee weken en waar ben je dan meestal in je cyclus? Juist… deel twee: na de ovulatie. Na de ovulatie is progesteron dominant waardoor je vermoedelijk juist helemaal geen zin hebt om dingen te doen met andere mensen. Liever blijf je thuis om daar orde op zaken te stellen en keer je je van nature meer naar binnen toe. Best logisch als je bedenkt dat wanneer je in verwachting raakt de tweede helft van die cyclus het begin is van je zwangerschap.. Alle reden om het rustig aan te doen en thuis te knutselen (of dat nu aan het kindje in je buik is of het herinrichten van je slaapkamer). Wanneer je je bewust bent van hoe je cyclus verloopt dan kun je daar gebruik van maken en je agenda er op aanpassen. Plan dus afspraken met anderen en nieuwe projecten in het eerste deel van je cyclus en klusjes thuis of boeken lezen in deel twee. Tulpen bollen plant je immers ook niet als het hoog zomer is en als je frambozen wilt oogsten in de winter zul je ook lelijk op je neus kijken. Je kunt beter meewerken met je cyclus dan jezelf onnodig in de weg te zitten!
Menstruatieklachten kunnen gerelateerd zijn aan veel meer oorzaken dan hier besproken zijn. Om er maar een paar te noemen: een trage of juist overactieve schildklier, PCOS, endometriose, uitgeputte bijnieren (lees hierover meer bij Bloeien in de Overgang) of langdurig gebruik van synthetische hormonen. Homeopathie kan in alle gevallen verlichting geven en vaak zelfs het hele probleem oplossen. Dus wil je ondersteund worden in je gezondheid of menstruatieklachten aanpakken zodat je (weer) kunt gaan bloeien in jouw cyclus? Vraag dan vrijblijvend een 15 minuten Skype gesprek aan om te kijken wat we samen zouden kunnen doen of maak meteen een afspraak.